Un grup de 77 de sportive afgane si membri ai familiilor lor, inclusiv membre ale echipei nationale de fotbal feminin din Afganistan, ale echipei de tineret si oficiali din fotbalul feminin, au parasit aeroportul din Kabul intr-un avion cu destinatia Australia, anunta The Guardian.

Intr-o perioada agitata de 10 zile, sindicatul jucatoarelor, Fifpro, o echipa de avocati specializati in drepturile omului si alte ONG-uri au lucrat non-stop cu fostii antrenori ai echipei, Kelly Lindsey si Haley Carter, precum si cu fondatoarea si fostul capitan al echipei, Khalida Popal, urmarind toate caile disponibile pentru a le inscrie pe listele de evacuare, pentru a asigura vizele jucatoarelor si pentru a intra in perimetrul aeroportului.

Jucatoarele au fost nevoite sa isi incerce norocul alergand pe langa punctele de control ale talibanilor, unele dintre ele suferind batai si fiind nevoiti sa evite focurile de arma pentru a ajunge la siguranta relativa a aeroportului.

Echipa australiana care le-a salvat pe sportive a fost formata din fostul fotbalist Craig Foster,  avocatul specializat in drepturile omului, fostul olimpic Nikki Dryden si directoarea organizatiei Human Rights for All, Alison Battisson. Australia a fost cea mai viabila cale de scapare, deoarece vizele australiene au fost asigurate pentru toti sportivii.

Batute de talibani in drum spre aeroport. Fotbalistele din echipa nationala au reusit sa scape, alaturi de alte cateva zeci de sportive

Lasă un răspuns