Imaginile din Kabul mi-au amintit întâlnirea pe care am avut-o la Termez, oraș uzbek de la granița Uzbekistan – Afganistan, acum aproape patru decenii, cu căpitanul Tîrîianov, o legendă a armatei ruse care lupta cu talibanii. Militarului i se spunea „Furia roșie”, dar știa foarte bine care este prețul războiului.

Sovieticii au intrat în Afganistan în 1979. Au stat 10 ani. Au părăsit Afganistanul în 1989. Apoi, Kabulul a fost cucerit de talibani în 1996. 7 ani a rezistat puterea lăsată de sovietici să se descurce. Trupele SUA & Aliații & NATO au intrat în Afganistan în 2001. Au părăsit Afganistan în 2021. Au stat practic dublu decât sovieticii: 20 de ani aproximativ. Talibanii au nevoie ca să cucerească toată țara și Kabulul în 7 zile.

Toate tonele de bani, programe, invectivii, pregătire, resurse umane, instituții rezistă 7 zile în fața unor amărâți care se îmbracă de la ajutoare și trag cu Kalașnikov și puști de vânătoare?

Citeşte întreaga ştire: Discuție cu un veteran din Afganistan: „Dintr-un astfel de război nu se întoarce nimeni viu, chiar dacă rămâne în viaţă”

 


Descoperă mai multe la Kabul | Afganistan ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns