Zabulon Simantov, ultimul evreu din Afganistan, împreună cu Dan Alexe, corespondent Europa Liberă, în sinagoga din Kabul, septembrie 2005. Zabulon Simantov a decis să rămână în Afganistan și după actuala revenire la putere a fundamentaliștilor musulmani.

Ultimul evreu din Afganistan

În sfârșit, la rubrica exotismului (iar regimul talibanilor nu duce lipsă de asta, mai ales pe latura medieval-vizuală), o parte a presei preia astăzi din nou cazul celebrului ultim evreu din Afganistan, Zabulon Simantov, care a fost, printre altele, personajul central al filmului meu documentar Cabală la Kabul (2007).

Jerusalem Post scrie astfel: „Zabulon Simantov a decis să rămână în Afganistan, în ciuda revenirii la putere a talibanilor”, iar site-ul în spaniolă și limbă ladino Enlace Judio: Talibanii promit că ultimul evreu din Afganistan va fi în siguranță.

În realitate, dincolo de caracterul doar în aparență surprinzător al știrii și al faptului că un evreu poate fi „în siguranță” în Afganistan, Zabulon nu riscă mare lucru din partea regimului islamist. El este un singur om, nu o comunitate, iar talibanii au devenit prea sofisticați în maniera în care comunică ca să caute să-și strice imaginea pentru el. Ei l-au lăsat in pace pe acest ultim evreu ce locuiește în sinagoga din Kabul și în timpul precedentului regim, între 1996-2001.

[…] Mâna Pakistanului în victoria talibanilor

„Afganistanul trăiește o simplă trecere a puterii de la guvernul corupt al lui Ghani la talibani” a scris într-un tweet Raoof Hasan, consilier special al premierului pakistanez Imran Khan, ironizând afirmațiile experților occidentali. El a mai spus, jubilând, că “tot ce a făcut SUA în Afganistan s-a prăbușit precum proverbialul castel din cărți de joc.”

mai mult la  moldova.europalibera.org

Lasă un răspuns