Să vă spun una dintre cele mai șocante relatări pe care le-am citit despre Afganistan, de la un ziarist important, credibil și experimentat în calitate de corespondent inclusiv pentru Financial Times, un titlu greu de suspectat de perspective antisistem.

În articole se arăta că mulți contractori și reprezentanți ai lor stăteau bine baricadați în centrele păzite de companii de securitate vestice. Investițiile în Afganistan erau inspectate tot de localnici, plătiți să le facă treaba oamenilor din birourile de la Kabul.

Inspecția se desfășura cu poze și videoclipuri filmate la fața locului, iar apoi corporatiștii „de război” raportau mărețe realizări pe frontul afgan: s-a mai făcut o fermă de pui, s-a mai deschis un centru de îngrijire etc.

Ei bine, niște localnici întreprinzători au făcut un adevărat studio de filmări, angajau figuranți, montau decoruri și trăgeau adevărate producții despre cum se lucrează la diverse firme fictive și în locuri inventate.

Banii dispăreau în neant, corporatiștii primeau ce doreau, toată lumea era mulțumită.

Citeşte întreaga ştire: Răspuns celor care fac mișto. De ce românii au dreptul să fie interesați așa de mult de criza din Afganistan?

Lasă un răspuns