19 august este Ziua Independenței Afganistanului, însă populația nu are mare lucru de sărbătorit în această zi care marchează ieșirea țării de sub influența britanică, în 1919.

Talibanii caută să iasă din izolare”, este titlul mare astăzi în Le Monde, pe prima pagină.

Tot Le Monde scrie despre cum „Turcia lui Recep Tayyip Erdogan curtează talibanii”, în vreme ce „Pekinul vrea să exploateze fiascoul american”.

La Moscova, în schimb, Kommersant analizează care sunt interesele strategice ale Rusiei în Afganistan și cum ar putea evolua situația.

Deja „talibanii răspund prin violență la primele proteste împotriva controlului lor”, cum o rezumă în Spania El Pais, care oferă detalii despre felul în care talibanii au tras miercuri asupra manifestanților, atunci când proteste au erupt în orașele estice Jalalabad și Khost. „Talibanii au omorât cel puțin trei manifestanți în Jelalabad”, titrează la rândul său El Mundo.

La Roma, La Repubblica descrie reapariția fostului președinte afgani Ashraf Ghani la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, și cum el a dat asigurări că se va întoarce în Afganistan pentru a juca un rol național, cotidianul italian menționând doar în treacăt faptul că Ghani e acuzat că ar fi fugit luând cu el 169 milioane de dolari, lucru imposibil de verificat și care poate fi pur și simplu o calomnie și un “fake news”.

mai mult la    /moldova.europalibera.org/


Descoperă mai multe la Kabul | Afganistan ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns