Sărăcia este poate cea mai mare problemă cu care se confruntă guvernul taliban la un an după ce a preluat controlul Afganistanului. Potrivit Națiunilor Unite, în jur de 900.000 de slujbe au dispărut de când talibanii au venit la putere, iar zeci de milioane de afgani trăiesc în sărăcie lucie. Analiștii occidentali susțin că țara asiatică supraviețuiește în mare parte datorită ajutoarelor date de ONU și de puterile occidentale. O echipă a Știrilor TVR a încercat să vadă cum trăiesc afganii obișnuiți. Un reportaj exclusiv din Kabul de Adelin Petrișor și Mihai Florea.
O piață situată aproape de centrul capitalei Kabul. Aici se adună zilnic foarte mulți afgani care caută de muncă. Au un căruț sau o roabă cu care se oferă să care marfa.
„De când au venit la putere talibanii, nu prea mai avem de muncă, e greu să ne câștigăm banii. E din ce în ce mai complicat să găsesc ceva. Sunt 9 membri ai familiei mele pe care îi întrețin, dar nu prea găsesc de muncă.”
„Mulțumesc lui Dumnezeu, viața e bună, dar nu găsești de muncă, nu avem slujbe.”
Cei doi bărbați cu care am stat de vorbă câștigă într-o zi bună 200 de afgani, cam 12 lei, iar într-una slabă 50 de afgani, puțin sub 3 lei.
Problema e că nu găsesc mereu oameni dispuși să îi angajeze.
Din nefericire, poveștile lor nu sunt singulare. Sunt milioane de afgani care trebuie să-și întrețină familii numeroase cu sub un dolar pe zi.
Descoperă mai multe la Kabul | Afganistan ⓜ mapamond media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.