Pe 23 august, colegul meu Radu Carp mi-a adus la cunoștință că a fost contactat de un profesor de la Universitatea Avicenna din Kabul – pe nume Zaker Hussain Ershad – care era în pericol de a fi linșat de talibani și care dorea să obțină protecție la Universitatea din București, la recomandarea unor colegi italieni cu care au cooperat în anii din urmă atât el, cât și mai mulți profesori ai Universității din București.

Am solicitat, ca decan, sprijinul rectorului UB, Marian Preda, apoi al Celulei de criză de la MAE și, în particular, sprijinul lui Cornel Feruță, secretar de stat (și absolvent al FSPUB).

Autoritățile de la București l-au introdus pe Zaker Hussain Ershad pe lista afganilor protejați de statul român. Au urmat zile foarte tensionate, în care operațiuni de „extragere” din Kabul au fost pregătite și, sub amenințarea armelor, anulate chiar în preajma aeroportului din capitala afgană. Scenarii alternative – inclusiv „evadări” în țări limitrofe – au fost luate în calcul.

Atât eu, cât și cei câțiva colegi din UB care erau la curent cu acest caz, am stat cu sufletul la gură până ce MAE a reușit să asigure protecția convoiului care a ajuns, via Islamabad, în București zilele trecute. Le suntem recunoscători profesioniștilor din MAE și colaboratorilor lor din alte instituții care au reușit să ofere protecția unui stat european pentru peste 135 de cetățeni afgani. Dintre aceștia, unul singur e universitar.

Zaker Hussain Ershad, eminent specialist în chestiunile politice privitoare la Asia centrală, cu stagii post-doctorale în SUA, cu o experiență instituțională foarte bogată, va colabora în următorul an academic cu Facultatea de științe politice a Universității din București.
Ne bucurăm să fim gazdă pentru un universitar cu convingeri democratice, apărător al egalității în drepturi și al libertății academice.

Cristian Preda

Lasă un răspuns