Femeile din Kabul s-au ascuns în case când au venit talibanii. Apoi au ieșit la protest

Puțină lume se încumeta pe străzi când zece tinere au apărut marți în centrul Kabulului, strigând pentru dreptul să meargă la școală, să muncească și să participe la viața publică.
Talibanii din jur nu știau cum să reacționeze. Un adolescent în sandale și cu o mitralieră americană pe spate se tot învârtea în jurul lor și le împingea mai la marginea străzii. Ceilalți luptători nici nu se apropiau de ele.

În aceeași zi, o jurnalistă de la televiziunea Tolo făcea un interviu tăios cu un lider taliban, lucru de neconceput în anii ’90, când talibanii au scos femeile din viața publică și au interzis televiziunea cu totul.

O zi mai târziu au izbucnit proteste în mai multe orașe, cu femeile în prima linie, agitând steagul roșu-verde-negru al defunctei republici Afganistan 🇦🇫
Lumea se aștepta ca talibanii să le trimită la locul lor, dar ei au făcut o conferință de presă în care au anunțat că… „discriminarea împotriva femeilor este interzisă”
Purtătorul de cuvânt i-a acordat prima întrebare unei jurnaliste, care a vrut să știe dacă vor fi respectate drepturile femeilor.

….
„În zonele rurale, fetele se tem să iasă din casă”, spune Pashtana Durrani. Ea însăși se ascunde după ce au căutat-o talibanii să-i ceară socoteală pentru feminism.
„Am trecut prin atâtea deja. Trebuie să luptăm. Nu o să așteptăm un bărbat alb să ne salveze.”
Femeile din Afganistan au fost folosite de americani pentru a justifica cei 20 de ani de ocupație. În 2017, Washington Post a dezvăluit că un general i-a arătat lui Trump o poză din anii ’70 cu fete afgane în fustă scurtă ca să-l convingă să mai țină trupele acolo 🇺🇸
„Până acum am fost victimele războaielor bărbaților”, spune Raihana Azad, membră aleasă în fostul parlament afgan.

Lasă un răspuns