Celula de criză interinstituţională a reuşit să obţină evacuarea din Kabul a cinci cetăţeni afgani din aceste categorii, care au fost admişi în aeroport şi ulterior evacuaţi cu susţinerea partenerilor internaţionali ai României cu care Celula de criză a fost în contact.

Aceştia – un student cu bursă în România şi doi jurnalişti împreună cu membri de familie – se află deja în siguranţă în afara teritoriului afgan.

În cadrul demersurilor multiple de facilitare a evacuării, Celula de criză a emis şi transmis celor cinci cetăţeni afgani inclusiv documente care confirmă protecţia statului român şi a menţinut legătura cu aceştia. Celula de criză interinstituţională a continuat să lucreze, în regim de permanenţă, 24 de ore din 24, pentru gestionarea situaţiei cetăţenilor afgani din categoriile menţionate mai sus – procesarea solicitărilor, contactarea, identificarea şi validarea de securitate a acestora. În acest context, este de menţionat faptul că, din raţiuni umanitare şi pe baza unor liste nominale şi a parcurgerii procedurilor necesare de verificare şi validare, autorităţile române sprijină evacuarea fără a mai fi necesară obţinerea în prealabil a unei vize. Prioritatea Celulei de criză interinstituţionale rămâne, în această etapă, facilitarea tranzitului în siguranţă spre Aeroportul din Kabul pentru cetăţenii afgani care au solicitat ajutor, într-un context de securitate extrem de instabil, tot mai agravat în ultimele zile. În acest scop, Celula interinstituţională de criză menţine o legătură permanentă cu partenerii internaţionali din teren”, adaugă MAE.

www.mediafax.ro/externe/un-student-cu-bursa-in-romania-si-doi-jurnalisti-cu-familiile-lor-evacuati-din-kabul-anuntul-mae-20247211

Lasă un răspuns