foto : Waslat Hasrat-Nazimi conduce redacția Dari/Pashtu la DW

Ani buni, Afganistanul a fost considerat un stat, chipurile, sigur. Acum, când talibanii au luat cu asalt țara, unii în Occident se declară surprinși. Această ipocrizie trebuie să înceteze, crede Waslat Hasrat-Nazimi.

Nici nu s-au retras bine trupele americane, că a și început. În câteva zile, talibanii au cucerit provincie după provincie. Au căzut ca pietrele de domino și capitalele de provincii. Mii de afgani au fugit din calea talibanilor, sperând că vor găsi protecție în capitala Kabul. Nici vorbă: și orașul Kabul a căzut între timp în mâinile talibanilor.

În Occident, lumea privește, ba cu uimire, ba cu consternare, cum, în doar câteva zile, Republica Islamică Afganistan se transformă într-un emirat islamic. Primesc tot mai multe mesaje și apeluri de compasiune de la cunoscuți și colegi. Un coleg de la redacția arabă a DW îmi spune că este profund marcat de cele întâmplate, chiar dacă nu îl leagă nimic de Afganistan.

Marea minciună a misiunii din Afganistan

Motivul pentru care mulți sunt șocați de cele întâmplate este faptul că își dau seama acum că, în urmă cu 20 de ani, guvernele lor nu s-au implicat în Afganistan pentru a apăra drepturile omului, ci din pure interese politice.

De când interesele politice s-au schimbat iar factura costuri-beneficii nu mai corespunde, toți vor să o șteargă – și cât de repede posibil. Totul a fost o mare minciună. Drepturile omului? Drepturile femeilor? Democrație? Toate acestea trebuie lămurite acum de afgani între ei, a declarat de curând președintele american Joe Biden. El nu va mai preda misiunea din Afganistan unui al cincilea președinte american, după ce patru șefi de la Casa Albă au fost nevoiți până acum să se ocupe de ea.

www.dw.com

Lasă un răspuns