Calm resemnat pe aeroportul din Kabul

Aeroportul internaţional Hamid Karzai din capitala Afganistanului, Kabul, a revenit marţi la calm, cu reluarea zborurilor şi controlul pasagerilor, după ce terminalul a fost luni scena unor evenimente dramatice cu mii de oameni care încercau să fugă din ţară şi care s-au încheiat cu cel puţin şase morţi, transmite EFE. Reamintim că în urmă cu o zi au făcut înconjurul lumii imaginile cu mii de afgani care au invadat aeroportul, fugind disperați pe pistă, iar unii dintre ei agățându-se de fuselajul unui avion militar american care se pregătea de decolare.

”O nouă zi pe HKIA (Aeroportul Internaţional Hamid Karzai), din Kabul. Situaţia este sub control”, a dat asigurări reprezentantul civil al NATO pentru Afganistan, Stefano Pontecorvo.

Calm resemnat

Şi în Kabul se înregistra marţi o atmosferă descrisă de EFE drept ”calm resemnat”, cu o întoarcere lentă la activităţile cotidiene şi o aparentă seninătate a localnicilor.

 

Marţi dimineaţă, pe mai multe artere din capitală au revenit agenţii de circulaţie, iar personalul din spitale şi-a reluat activitatea.
”Situaţia în Kabul este sub control. Au fost arestate câteva persoane care au fost implicate în fărădelegi”, a transmis principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.
Într-un alt mesaj adresat insurgenţilor, comandantul taliban Sayyid Mawlawi Muhammad Yaqoub a susținut că nu este permis nimănui să intre în casele oamenilor sau să-şi însuşească bunuri ale guvernului. ”Recepţia articolelor va reveni autorităţilor competente”, a declarat Yaqoub, în contextul în care presa a relatat că au fost făcute percheziţii şi controale asupra trecătorilor şi în locuinţe.
În înregistrări video difuzate de talibani sunt prezentate întrevederi între ”unul dintre erudiţii de frunte” ai mişcării, care discută cu personalul medical dintr-un spital, inclusiv cu femei, pe care îi invită ”să revină la locurile de muncă şi să-şi facă treaba în deplină normalitate”.

 

Lasă un răspuns