Unul dintre comandanţii talibani filmaţi duminică sărbătorind capturarea palatului prezidenţial a fost identificat drept Gholan Ruhani, un militant aflat printre primii încarceraţi la închisoarea Guantanamo, relatează Business Insider.

Acesta a susţinut că a fost închis vreme de opt ani la închisoarea americană din Cuba, dar documentele oficiale ale închisorii văzute de New York Times arată că el a fost deţinut în realitate şase ani, fiind eliberat în 2007, în timpul administraţiei fostului preşedinte George W. Bush. El i-ar fi ameninţat pe gardieni: „Pun eu mâna pe voi afară”. Altfel, el s-a manifistat paşnic şi a cooperat cu paznicii săi.
Gholan Ruhani a fost unul dintre primii luptători talibani capturaţi de Statele Unite după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, fiind dus la Guantanamo în ianuarie 2002, ziua în care s-a deschis închisoarea. Potrivit evaluării făcute înainte de eliberarea sa, el reprezinta un risc „mediu” pentru Statele Unite, deoarece avea membri ai familiei în „structuri legate de miliţiile anti-coaliţie (internaţională). Gholan Ruhani ar fi lucrat la Ministerul informaţiilor taliban, dar el a spus că rolul său era doar birocratic d

Citeste mai mult: adev.ro/qxzpbs

Lasă un răspuns