De când președintele american Joe Biden a anunțat în luna aprilie retragerea completă a trupelor americane din Afganistan, s-a vorbit mult despre modul în care China ar putea profita de această mișcare pentru a umple vidul de putere lăsat în urmă de SUA și pentru a-și extinde prezența și influența acolo. Însă, scenele haotice care se desfășoară în aceste zile în capitala afgană Kabul transmit ideea că succesul talibanilor reprezintă pentru China un risc iminent mai mult decât o oportunitate, potrivit unei analize CNN.  

Luna trecută, în urma unei întâlniri la nivel înalt între o delegație a liderilor talibani și Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei, oficialul chinez a declarat că talibanii „vor juca un rol important în procesul de reconciliere pașnică și reconstrucție din Afganistan”.

Însă pentru China, un vecin al Afganistanului cu investiții substanțiale în regiune, provocările de securitate pe care le reprezintă revenirea bruscă a talibanilor la putere sunt mult mai presante decât orice interese strategice care se află în acest moment la nivel de concept sau de plan de acțiune.

Gestionarea amenințărilor și prietenia de context cu talibanii 

mai mult la    /www.digi24.ro/

Lasă un răspuns