Din cauza măsurilor impuse de noua putere talibană, universităţile private din Kabul, Afganistan, au fost, luni, în mare parte pustii, fără a avea veşti de la studenţii lor. În Universitatea privată Ibn-e Sina din Kabul, care a avut o prezenţă mai bună, au fost luate măsuri speciale pentru a separa băieţii de fete, potrivit AFP.

„Nu este nimeni, nu sunt studenţi”, au comentat pentru AFP paznicii a două unităţi, în timp ce alţi doi au anunţat o prezenţă foarte redusă.
„Majoritatea studenţilor noştri nu sunt aici”, a declarat şi Reza Ramazan, profesor de informatică la Universitatea Gharjistan din Kabul. „Nici nu ştim dacă sunt încă în ţară”, mai afirmă el, având în vedere că zeci de mii de afgani educaţi au luat calea exilului de la revenirea bruscă la putere a talibanilor.
Cât despre ceilalţi, „se tem de talibani şi nu mai ştiu cum va fi viitorul lor”, după două decenii de şcolarizare normală. Cu o zi înainte, talibanii, care anterior interziceau femeilor să studieze, au anunţat că vor fi de acum admise la universităţile private, dar în condiţii stricte, mai exact să înveţe în clase separate de băieţi şi să poarte niqab.

Citeste mai mult: adev.ro/qz0z6b

Lasă un răspuns